Menestyjän päiväkirjametodi

Tämä päiväkirjametodi on esitetty Jari Sarasvuon kirjassa “Vapaus”. Se perustuu Ivy Leen tehtävälistametodiin, jonka hänen kerrotaan myyneen Charles Schwabille 1900-luvun alussa huikeaan 25.000 dollarin hintaan ja jonka ansiosta Schwabin väitetään rakentaneen miljardibisneksensä US Steelin ja Betlehem Steelin.

Pidän tästä päiväkirjamallista, koska siinä yhdistyvät nerokkaalla tavalla suunnittelu- ja palkkiojärjestelmä. Päiväkirjaosiossa voi seurata edistymistään ja antaa kiitosta itselleen päivän aikaansaannoksista. Aina päivät eivät suju täysin suunnitelmien mukaan, mutta aina tapahtuu jotain kirjaamisen arvoista. Tehtävälistaosiossa voi keventää mielestään kaikki tekemättömät työt ja muut murheet. Ja valita niistä ne tärkeimmät ja arvokkaimmat tehtävät hoidettavaksi seuraavana päivänä.

paivakirja

Illalla

Varaa itsellesi illalla rauhallista aikaa 15-30 minuuttia. Voit halutessasi ajoittaa hetken niin, että virkistät ajatuksiasi ensin esim. kävelylenkillä tai meditointihetkellä. Ota eteesi päiväkirjan tyhjä aukeama.

  1. Aloita oikealta sivulta ja kirjoita vapaana tekstinä päivän tärkeimmät tapahtumat ja oivallukset. Kertaa, millä tavalla olet kasvattanut omaa henkistä pääomaasi, panostanut elämäsi tärkeisiin osa-alueisiin ja edistänyt tavoitteitasi. Kerro asioista ja ihmisistä joista olet kiitollinen. Jätä sivun alaosasta noin kolmannes tyhjäksi.
  1. Anna päivälle jokin makea ja osuva otsikko.
  1. Siirry aukeaman vasemmalle sivulle ja jaa se pystysuunnassa kahteen osaan. Listaa oikealle puoliskolle kaikki mieleesi tulevat tekemättömät työt, huolehdittavat asiat, pikkutehtävät, tehtävät päätökset ja murheet. Anna listan tulla tajunnanvirtana sen kummemmin arvioimatta tai kritisoimatta yksittäisiä kohtia ja listan järjestystä. Paahda paperille täysillä kaikki mieleen tulevat asiat noin 5 minuutin ajan ja huomaat kuinka mielesi kevenee samalla.
  1. Katso tekemääsi listaa ja totea itsellesi, ettet mitenkään pysty hoitamaan niitä kaikkia huomenna ja se on ihan ok, sillä voit valita niistä kuitenkin muutaman tärkeimmän jotka hoidat jo huomenna. Mieti hetki, mitkä 5-8 tehtävää vievät sinua ja elämääsi eniten eteenpäin, jos saat ne hoidettua huomenna. Tee niistä sitten lista sivun vasemmalle puolelle, tärkeysjärjestyksessä. Ensimmäinen kysymys, joka auttaa alkuun on: “Jos tekisin huomenna vain yhden asian, mikä antaisi minulle parhaan tai tuottavimman vastineen käyttämälleni ajalle? Mikä veisi elämäni tärkeitä asioita eniten eteenpäin pitkällä tähtäimellä?” Se minkä valitset tehtävälistalta on seuraavan päivän tärkein tehtäväsi ja merkitset sen listalle ensimmäiseksi. Sitten vain jatkat samalla tavalle eteenpäin. Älä ahnehdi liikaa asioita listalle ja muista, että jos seuraavana päivän jokin listan alkupään tehtävistä viekin arvioitua enemmän aikaa, on ihan ok jättää listan loppupäästä jotain toteutettavaksi myöhemmin. Se on tärkeysjärjestyksen merkitys.
  1. Siirry sitten takaisin oikealle sivulle ja sen tyhjäksi jääneeseen alaosaan. Voit hetkeksi sulkea silmäsi ja ajatella huomisen päivän tapahtumia. Tee 3 ennustetta siitä, mitä mahtavaa huomenna tulee tapahtumaan tai mitä kiitollisuuden aiheita tulet kohtaamaan.

Kertaa lopuksi lyhyesti tärkeimmät kohdat koko aukeamalta ja toista vielä ennusteesi lopuksi, anna fiiliksen samalla nousta.

 

Seuraavana aamuna

Seuraavana aamuna avaa sama aukeama uudelleen, kertaa tärkeimmät tehtävät (ja siirrä ne kalenteriisi) ja ennuste päivälle, anna fiiliksen nousta JA OLET VALMIS UUTEEN UPEAAN PÄIVÄÄN!

Tee pelkästään osiot

– nro 3 : kaikki mieleen tulevat tehtävät jne ja

– nro 4: tärkeimmät 5-8 tehtävää huomiselle ja

– ajattele mielessäsi kohdan 5 asiat eli 3 hienoa hetkeä huomiselle.

 

 

 

 

Keskustelu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.